Warsztaty shibori

Shibori – technika ta znana jest od wielu setek lat. Stosowano ją od wieków na Bliskim Wschodzie i na subkontynencie indyjskim. Słowo shiboru oznacza wyciśnij, naciśnij i opisuje istotę posługiwania się tą techniką, w której tkaninę do barwienia przygotowujemy w różny sposób, poprzez: składanie, zagniecenia, szycie, plecenie, czy skręcanie i wiązanie materiału.

Praca z tkaniną, jej misterne układanie, zszywanie, czy składanie przypomina trochę japońską sztukę składania papieru-origami, czy opakowywania przedmiotów tkaninami, czyli furoshiki. Magia pracy techniką shibori polega na tym, że w procesie jej tworzenia istnieje zawsze element zaskoczenia i niespodzianki. Nie mamy zupełnej kontroli nad tworzoną dekoracją. Po przygotowaniu tkaniny zanurzamy ją w kadzi z indygo, ale to jak przyjmie ona kolor jest zawsze zagadką.

Do tworzenia wzorów możemy użyć małych przedmiotów takich jak kamyki, drewniane, czy szklane kulki, orzechy, patyki. Wszystkie te elementy izolują części tkaniny przed penetracją barwnika i w ten sposób powstają niepowtarzalne wzory.

Zajęcia rozpoczęliśmy krótkim omówieniem sposobów i rodzajów farbowania tkanin. Dowiedzieliśmy  się, jakie naturalne barwniki można stosować i jakie są efekty ich użycia, a także poznaliśmy różnorakie techniki przygotowania tkanin do uzyskania jak najbardziej oryginalnych i pięknych wzorów.

Warsztaty prowadziła Agata Łoś Od roku 2012 prezeska i współzałożycielka Wielobranżowej Spółdzielni Socjalnej Gniazdko, twórczyni marki Widoczki i sekrety, z wykształcenia bohemistka oraz nauczycielka wczesnoszkolna i przedszkolna, edukatorka, rękodzielniczka, animatorka, trenerka umiejętności interpersonalnych. Od lat prowadzi zajęcia , w których przeplata swoją pasję do sztuki z ekologią, wege kuchnią i roślinami. Od kilku lat uczy języka polskiego Romów ze społeczności romskiej. Na co dzień współpracuje z CRZ Krzywy Komin, Ekocentrum i Fundacją Dom Pokoju. Na swoim koncie ma szereg projektów zrealizowanych na terenie całej Polski.

Plakat zapraszający na wydarzenie.

Zobacz: