Wieża Babel, czyli Ziębice świętują 100 lecie urodzin Wisławy Szymborskiej

2023

“ Umarłych wieczność dotąd trwa, dokąd pamięcią im się płaci. “- W. Szymborska “Rehabilitacja”

Rok 2023 przynosi nam kolejną wartą upamiętnienia rocznicę – 2 lipca 1923 roku urodziła się Wisława Szymborska -polska poetka, eseistka i noblistka. Jej wiersze dzięki uniwersalnemu językowi i poczuciu humoru są dostępne i zrozumiałe  dla wielu czytelników i przez wielu lubiane. Mogą też być inspiracją dla wielu ciekawych interpretacji.

Zaprosiłyśmy mieszkańców gminy Ziębice i chętnych z całej Polski do udziału w konkursie na kafel ceramiczny – tym razem poświęcony poezji naszej noblistki. Ogłosiłyśmy ogólnopolski konkurs na kafle ceramiczne, którego efekty można podziwiać na kolejnym muralu zamontowanym na terenie należącym do ZCK. Konkurs na kafel został ogłoszony w mediach społecznościowych, Radiu RAM, zaprosiłyśmy do uczestnictwa szkoły, również artystyczne, domy kultury, osoby prywatne i artystów. Regulamin konkursu był dostępny na naszych stronach na fb i internetowej. Zostały wyłonione nagrody w dwóch kategoriach – dorośli, młodzież oraz dzieci ( do 15 lat).

Fundacja Sztukupuku przeprowadziła ciąg warsztatów dla dzieci, młodzieży i dorosłych inspirowanych twórczością W. Szymborskiej – poezją, kolażami, zabawami słownymi :

-wyklejanki- kolaże inspirowane twórczością W. Szymborskiej – warsztaty przybliżające nieznaną twórczość poetki- dowcipne kolaże, których robiła wiele i obdarowywała nimi przyjaciół i znajomych. Za zajęciach uczestnicy będą pracowali z tekstem i obrazem, tworząc swoje własne “wyklejanki”

-notesiki, pamiętniki, szkicowniki -czyli zrób sobie notes poetycki- uczestnicy od a do z zaprojektowali i wykonali swoje ozdobne spersonalizowane notesy, które być może zachęcą ich do pisania, notowania, rysowania.

-cykl warsztatów ceramicznych  dla młodzieży i dorosłych, podczas których uczestnicy wylepili z gliny kafle obrazujące ulubiony lub wybrany cytat z wierszy poetki. Kafle zostały poszkliwione, wypalone, będą  brały udział w konkursie.

Dzięki naszym warsztatom angażujemy do aktywności artystycznej mieszkańców gminy Ziębice. Zachęciłyśmy ich do zapoznania się z twórczością W. Szymborskiej, może nawet do sięgnięcia do poezji w ogóle, która przez wielu odbiorców uważana jest za trudną dziedzinę literatury. Drugi mural stał się ozdobą i  atrakcją gminy Ziębice- nie tylko dla mieszkańców, również dla turystów.

Wydarzenia w projekcie:

Wylkejanki z noblistką

22 grudnia, 2023

Henryczek i Wisława

15 grudnia, 2023

Zrób sobie notes poetycki.

11 grudnia, 2023

konkurs na mural – wyniki – dorośli

5 grudnia, 2023

konkurs na mural – wyniki – młodzież

1 grudnia, 2023

konkurs na mural – wyniki – dzieci

30 listopada, 2023

Lepieje, czyli ceramiczne wierszyki z polewą.

30 października, 2023
Jeszcze chwila...:)